hőszivattyú padlófűtéshez

Hőszivattyú padlófűtéshez: Amit tudni érdemes

A hőszivattyúk hatékonyabb hőforrást jelenthetnek otthonod fűtéséhez, mint a hagyományos gázkazánok. Kiváltképp ha padlófűtéssel kombinálod a szivattyús rendszert. Számos előnye van egy ilyen modern rendszernek, azonban a kiépítés során számos tényezőt érdemes figyelembe venni.

Ezt az útmutatót végigolvasva megismerheted, hogy miért jó választás a hőszivattyú padlófűtéshez. A rendszer működése, előnyök, típusok és még sok egyéb információ vár a bejegyzésben.

Hogyan működik egy hőszivattyú?

Egyszerűen fogalmazva, a hőszivattyúk hőt vonnak el a levegőből (a levegő-víz hőszivattyú esetében) vagy a talajból (a talaj-víz hőszivattyú esetében), és ezt energiává alakítják át. Ezzel az energiával képesek az otthonod, lakásod, vagy egyéb nagy méretű területet fűteni és melegvízzel kiszolgálni.

A levegő-víz hőszivattyúk a legelterjedtebbek. Ezek a típusok az épületen kívüli levegőből veszik fel a hőenergiát, és emellett villamos energiát használva a folyékony hűtőközeget felmelegítik, amely a fűtési rendszer hőforrásaként működik. A talaj-víz hőszivattyúk a padlófűtési rendszerekhez hasonlóan működnek, a földbe fektetett csövekkel, amelyek a föld geotermikus energiáját használva keringetik a vizet.

A hagyományos fűtési megoldásokhoz képest sokkal energiahatékonyabb módja a házak fűtésének. Leghatékonyabban vízalapú / vizet használó fűtési rendszerekkel, például padlófűtéssel működnek együtt.

padlófűtés hőszivattyúval

Hogyan működik a padlófűtés?

A padlófűtés egy olyan fűtési rendszer, amely a hő elosztásán alapul, a cementhabarcsréteg és a végső esztrich alá rejtett, térhálósított polietilén csöveken keresztül. Télen a habarcs elnyeli a csövekből származó hőt, és átadja azt a felette lévő esztrichnek, amely a hősugárzás és kisebb mértékben természetes konvekció útján továbbítja ezt az energiát a helyiség falai és mennyezete felé.

Nyáron a folyamat megfordul, és a padló hősugárzás és konvekció révén elnyeli a falak és a mennyezet hőjét, amely aztán a habarcságyba és a padlófűtés csöveibe kerül, és végül a vízen keresztül a házon kívülre jut.

padlófűtés

A hőszivattyú és padlófűtés kombinációjáról

A hőszivattyú olyan technológiára alapszik, amely a külső levegőben, vagy talajban lévő megújuló energiát hasznosítja a lakáson belüli hő- és hűtés előállítására. A hőszivattyú leggyakrabban két egységből áll (split szivattyú esetén, de léteznek monoblokkos megoldások is): a kültéri egységből és a beltéri egységből.

Nyáron a beltéri egység elnyeli a hőt a házban lévő levegőből, és a kültéri egységen keresztül a kültérbe szállítja. A hideg vizet a padlófűtésen keresztül egy kollektor segítségével osztja el, így egyenletes és kényelmes légkondicionálást ér el a lakás minden helyiségében.

Télen a folyamat megfordul. A kültéri egység elnyeli a külső levegőben lévő hőenergiát, és a beltéri egységen keresztül a lakás belsejébe szállítja. A hőenergia átkerül a vízbe, amely a padlófűtésbe kerül, hogy fűtse a lakás helyiségeit.

Ennek a rendszernek köszönhetően magas energiahatékonyság érhető el, mivel a külső levegőben jelenlévő megújuló energiát a lakáson belüli hőtermelésre és szabályozásra használják fel. Ezenkívül a padlófűtés nagyon kényelmes légkondicionáló rendszer, mivel a hőmérséklet egyenletesen oszlik el az egész lakásban.

hőszivattyús padlófűtés

Milyen előnyei vannak egy hőszivattyús padlófűtésnek?

Nézzük miért kiváló megoldás a hőszivattyú padlófűtéshez.

Tisztább, fenntarthatóbb hőforrásként a hőszivattyúk csökkenthetik az épület szén-dioxid-kibocsátását. A hőszivattyúk alacsonyabb hőmérsékleten működnek, mint a hagyományos vegyes- vagy gázkazánok, ami azt jelenti, hogy sokkal hatékonyabban működnek a padlófűtési rendszerekkel, mint a hagyományos radiátorok.

A padlófűtéseket úgy tervezték, hogy alacsonyabb hőmérsékleteken működjenek, miközben ugyanolyan szintű meleget termelnek, mint a radiátorok. Ez azt jelenti, hogy a vízzel működő padlófűtési rendszerek akár 40%-kal hatékonyabbak és alacsonyabb üzemeltetési költségeket kínálnak, mint a központi fűtési rendszerek.

A hőszivattyúk sokkal több energiát bocsátanak ki, mint amennyit felhasználnak, így egy hőszivattyú telepítése egy energiahatékony padlófűtési rendszer mellé segíthet jelentős pénzt megtakarítani a fűtésszámlákon. Sok esetben a hőszivattyú és a vízteres padlófűtés telepítésének költségeit hosszú távon ellensúlyozhatják a megtakarítások.

Nem mellékes, hogy megújuló energiát hasznosítanak az eszközök, így csökkenthetjük a fosszilis energiahordozóktól való függőségünket. Nem kell többé gáz, szén, fa, vagy egyéb tüzelőanyag beszerzése, ára és használata miatt aggódnunk.

Egy ilyen rendszer mellett szól még az is, hogy sokkal egyenletesebb a hőleadás, mint egy hagyományos radiátoros rendszer esetében. Magasabb komfortérzetet biztosíthat az, hogy nincsenek éles különbségek a lakás különböző pontjain, hőmérsékletet tekintve.

padlófűtés előnyei

A levegő-víz, vagy talaj-víz hőszivattyú megfelelőbb-e számomra?

Ha azt tervezed, hogy otthonodban padlófűtési rendszert telepítesz, akkor a hőszivattyú az ideális hőforrás. A levegő-víz hőszivattyúk kiválóan alkalmasak új építésű házakhoz és lakásfelújítási projektekhez is, mivel viszonylag egyszerű telepítést tesznek lehetővé, és kis helyet foglalnak el. Ezeket a szivattyúkat általában az ingatlan külső falára szerelik, és körülbelül akkorák, mint egy tipikus kazán vagy légkondicionáló egység.

A talaj-víz hőszivattyúkat leggyakrabban új építésű projektekbe telepítik, mivel jelentős telepítési folyamatot igényelnek. Rengeteg felszín alatti munkálatot igényel a csővezeték rendszer kialakítása. Ebből következik, hogy a költségek is magasabbak, mint egy levegő-víz szivattyú esetében.

Ahhoz, hogy a hőszivattyúk energiahatékonyságát a lehető legjobban kihasználhasd, gondoskodnod kell arról, hogy lakásod többi része is a lehető leghatékonyabban működjön. A padlófűtési megoldás mellett az egész épületet körülvevő szigetelés segít a lehető legtöbb energiát megtakarítani, mivel a meleget bent tartja az épületben.

Ez az egyik legfontosabb kritérium a hőszivattyús padlófűtés telepítése során, mivel megfelelő szigetelés nélkül nem érhető el maximális hatékonyság.

padlófűtés telepítése

Hőszivattyú padlófűtéshez – Megtakarítható-e pénz hőszivattyús padlófűtés használatával?

Bár a hőszivattyúk megvásárlása költséges lehet, fokozott teljesítményük miatt a kezdeti beszerzési költséget ellensúlyozhatja az általuk kínált hosszú távú költségmegtakarítás.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hőszivattyúval felszerelt padlófűtés energiahatékony technológiája jelentősen csökkentheti az energiaszámlák költségeit – évente akár százezres nagyságrendű összeget megtakarítva.

P&P Group Kft.

Minőség, Megbízhatóság, Szakértelem